October 10, 2007

KO ZIVLJENJE HITI...





Zjutraj sem po Hitu poslusala debato o zastojih. In kje sem to poslusala? Koliko casa?
Naj povem, celo uro in pol sem se nahajala na 'hitri' cesti med trzinom in Tomacevim rondojem. Na radiu pa govor ravno o teh zastojih, ki se ze ogabno vlecejo vsako jutro.
Danes se je na relaciji Domzale - Ljubljana zgodilo 8 prometnih nesrec samo v eni uri... Ja, v tisti uri, ko sem Saro skusala pripeljati v vrtec. (Ko sem sla domov, so ze porocali o novih dveh nesrecah.)

Torej, prav zavzeto studiram, po kateri poti naj grem jutri v Ljubljano? Cez Sentjakob so zastoji, ce ni tam nesrece, je pa na stajerski avtocesti (ponavadi med Krtino in Sneberjami)... Cez Menges je najhitrejsa voznja 12km/h... Cez Domzale prav tako... Razlika je le v tem, kje se kolona zacne: proti Mengsu je ponavadi pri Drnovem (tam je Publikus) ze zastoj. Do Trzina je se dolga! Pred Domzalami pa so zabasane ze Preserje, Jarse, Rodica...

No, da ne govorim o tej kvazi hitri cesti med Trzinom in Tomacevim.

In kdo je odgovoren za te zastoje?
V prvi vrsti obcine. Gradijo stanovanja, v Kamniku je 200 novih mladih druzin, s tem tudi vsaj 200 novih avtomobilov. Cesta pa ista. Logika?
Kamnik je prepotreben ene cisto svoje obvoznice do Ljubljane. Ne da bi se v Mengsu ali Domzalah kam vkljucevali, ni sans. Cisto do Ljubljane, cisto nova trasa.

No, pa kaj. Jutri bova s Saro vstali se prej kot danes. Tam okoli pol sestih, ker bova sli ob pol sedmih od doma. Z nama se bo peljala se tetkica, zakaj bi hodile z dvema avtomobiloma, ko gremo lahko kdaj pa kdaj skupaj?
No, tako bo Sara v vrtcu res okoli osmih, kot se sika. (In sedaj trkam:))


Ko sem ze ravno pri voznji... Zadnje dneve sem res veliko na cesti. Vedno leteca, polno opravkov. Nabralo se je ze kar nekaj tistih zelo nujnih, ki terjajo zadnje sekunde. Ko se jih losam, vsakic lazje zadiham:) Sproti se nabirajo novi in novi, ravno toliko, da tiste malo manj nujne vedno znova odlagam.

Vceraj sem bila na prvem roditeljskem sestanku. Meni je bilo cudovito. Sedaj sem dokoncno spoznala se ostale mame in si dopolnila se nekaj manjkajocih kosckov... Bolje receno, manjkajocih informacij.

Dobila pa sem tudi poloznico za mesec september. Glede na to, da je bila Sara v vrtcu le 9 dni, bo sedaj malo ceneje, zaradi prehrane. A vseeno, na polznici je znesek preko 79 evrov. Kasneje bo to 82 evrov.
Ja, sem v prvem ekonomskem razredu in ja, obcina sofinancira del programa. Jaz moram placati le 10% celotne cene.
Bistvo je le v tem, da je razvojni oddelek toliko drazji in tu obcina ne pristavi nic vec kot navadno.

No, mogoce res ni logicno, zakaj bi pa jaz placevala manj kot 10% cene, ko pa drugi starsi placujejo tocno teh deset. Po drugi strani pa tudi ni logicno, zakaj pac ne da obcina za tako drazji program malo vec zraven? Vsaj kolikor jaz poznam situacijo, otrok s posebnimi potrebami potrebuje ze itak malo vecji proracun. In ze tako so torej stroski vecji na vsakem koraku.

Tetkica mi je dala malo misliti z izjavo: 'A se ti splaca vrtec, ko si pa zaradi noge doma, pa toliko bencina gre za voznjo, pa se toliko drazi je?'
Res intenzivno razmisljam... Ce se dolgo ne dobim sluzbe, je res vseeno, ce sva s Saro skupaj doma. Ceprav ji vrtec kar pomaga, saj se vidi, da je njeno zaznavanje okolice in drugih ljudi veliko boljse. Tudi veliko bolje sprejema tuje obraze in dlje casa zmore biti aktivna.

V mislih imam, da bom na obcini malo povprasala, ce je mozna kaksna pritozba. In itak moram it se vprasat kako je s potnimi stroski. Tudi tu je in ni logika. Namrec, Sara potrebuje razvojni oddelek in ker ga v Kamniku ni, v Domzalah pa je zaseden (in tam tudi Sara nima prednosti pred otroki iz obcine), jo moram voziti v Ljubljano. Ni mi pa jasno, da za solske otroke s PP velja, da dobijo povrnjene stroske prevoza, za predsolske pa uradno naj ne bi veljalo. Vem, predsolska vzgoja ni obvezna, a ko govorimo o otrokih s PP, jaz razmisljam malo drugace. Takim otrokom namrec zelo koristi vrtec cimprej, ker se dogaja, da ravno s posnemanjem drugih dosezejo vec.

No ja, vem da je to samo moje razmisljanje... In da ce se delajo izjeme, se morajo delati povsod in na koncu to sploh niso vec izjeme... Samo zakaj pa ne? Naj postane pravilo, zavraga!


No, pa pustimo denar pri miru... (Vazno da sem tankala avto, ko je bencin koncno malo cenejsi...)

Prav vidi se mi, da ne morem 'iz svoje koze'. Ja, in zdaj vam lahko izdam tisto skrivnost, o kateri sem govorila... Nisem vedela do zadnjega trenutka, ali se bo izslo, ter kako se bo sploh izslo...
Danes sem se izpisala iz ekonomske fakultete. Prav lahko se pocutim, moja denarnica pa malo tezje:) In ker je dolgo trajalo, da sem preverila vse in dobila zagotovila, sem se sele danes vpisala na FOV (fakulteta za organizacijske vede) v Kranju.
Izbirala sem med studijem slovenskega jezika in pedagogike na Filofaksu (ja, mogoce mi bo se kdaj zal...), Evropskimi studijami na FDVju in tem studijem.
Zmagal je slednji iz vec razlogov:
- Precej cenejsa izvedba celotnega studija. Uf, veliko cenejsa!
- Smer se bistveno ne spremeni od prejsnje (management), le tu je malo bolj podrobno usmerjeno.
- Priznani izpiti iz prejsnje fakultete.
- Angleski jezik.
- Ni treba za cisto vsako stvar posebej nekaj placat in lahko studiras 'hitreje'.

Danes sem se vpisala in takoj, ko sem v roke dobila nov indeks, sem se pocutila super. Koncno sem se o neki veliki zadevi v svojem zivljenju odlocila sama (ojoj, ne ni res! Tudi za Saro sem se odlocila cisto sama, sicer je nebi bilo) in koncno sem spet nasla pot do svojih ciljev, do svojih sanj.

Res da tu v programu ni italijanskega jezika, a nic zato. Saj sem se tudi na VPŠ vpisala zaradi italijanscine, pa so jo ob bolonjcu skenslali. Verjetno se ne letos, a drugo leto se bom vpisala v jezikovni tecaj. Obozujem jezike in moram ze enkrat nahraniti to svojo zeljo po znanju italijanscine:) Kdo ve, mogoce pa se ozenim z makaronarjem, haha:)


V glavnem, prav vesela sem:)
Jutri me caka se en naporen in letec dan, a je prav prijetno. Se vsaj kaj dogaja, na cesti pomaham kaksnemu mulcu in nisem doma.
Cez vikend bo uzivancija, najprej rojstni dan pri malem sosedu M., v nedeljo pa mogoce kak izlet (se zna zgoditi stajerska:)) v neznano...

Aja, se to: Nujno rabim nasvete in ideje, kaj kupiti dvoletnemu fantu za rojstni dan? Madonca, za fante je tako tezko kaj pametnega najti... Pa ne legic predlagat ker Duplo so way too expensive za moj zep... Kaj drugega, cakam predloge!


Torej, toliko za zdaj. M., ko bos tole prebral, se spomni ze za tisto kavo:) Pocasi bo hladna...

Lahko noc!

4 comments:

Anonymous said...

Jaz vaju popolnoma razumem, kako naporna zna biti vožnja, še posebej gneče.danes sem se iz škofje loke do zadobrove peljala celo uro.kolona tu, kolona tam,prva stop, prva stop.obup.malo si predstavljam ,kje hodiš, ker sem parkrat tudi sama probala to varianto(da vidim če se mi splača...).predlagam ti, da na trzinski obvoznici na križišču s črnučami zaviješ levo proti Ruglju, Belinki in potem takoj na naslednjem semaforju (čez nekaj km) zaviješ desno (greš mimo Boccacia) potem pa spet desno in se potem pelješ čez naselje mimo picerije SLamca, potem boš pa že vidla avtocesto pa BTC. Sicer ne vem točno kam hodita v vrtec, ampak ideja je pa.Res pa je, da ne vem kakšne so gužve zjutraj tam. No, če greš iz tomačevskega rondoja potem na izvoz za BTC je grozno...odvisno ob kateri uri.
Sicer je pa danes tako, da slovenska cesta ni slovenska,če je ne bi vsaj na enem koncu popravljali,obuuuuup.
Prou vesela sm zate da si se vpisala na fax,iz pisanja se da razbrati da se zdaj svobodno počutiš in veselo,s kakšno vnemo pišeš.BRAVO!
Kar se darila tiče,jaz če bi (in bom, ker greva tudi mi2 na rojstni dan fantka)bi kupila nekaj za obleči,ne veliko ampak za te nerodne jesenske dni...
jeziiikiii, tudi moja strast,zaenkrat jih znam 6,od tega enga aktivno ostalo pasivno,pod aktivno mislim na priznanje ustanove,torej imam v rokah certifikat.
No, skratka uživajta, če boste slučajno probale novo pot,upam da se ne zgubite (hihi,sej ni tko zakompliciran),če pa ne potem pa srečno kjer koli na cesti boste že...

Tine said...

Napisala si: Takim otrokom namrec zelo koristi vrtec cimprej, ker se dogaja, da ravno s posnemanjem drugih dosezejo vec.

Ne samo takim, prepričan sem, da vsakemu otroku koristi družba, ki je je deležen v vrtcu. To je najboljši način socializacije. Razen, če imate na domačem dvorišču vsak dan kako gručo mulcev, ki se naganjajo sem in tja. :) Zato jaz pri ceni, ki si jo navedla, niti pomislil ne bi na to, da otroka vzamem iz vrtca. Čas, ko Sara uživa v vrtcu, pa boš gotovo z lahkoto izkoristila zase, za različne opravke.

Ne vem, kako si bosta splanirali eventuelni skok na štajerski konec, a mi sporoči, če bosta imeli kakšno urco frej, da se vidimo! :)

Tine said...

Aja, Petra! Šola - pravilno si se odločila, pri tem te podpiram in drižim pesti, da boš imela do konca dovolj volje in faks tudi uspešno zaključiš. ;)

PETRUŠKA said...

POPOTNI DNEVNIK?
Danes pa ne bom o guzvah... Ker sem se zjutraj med voznjo smejala sama sebi, kako sem tale blogec spremenila kar v popotni dnevnik:)
Haha:) Uganete nekaj?
Ja, res je:) Tudi danes sva malce dlje dremali, midve zaspanki. Ob pol sedmih je prisla tetkica domov, da bi se peljala z nama in: midve sladko spiva, jaz z ugasnjeno budilko v roki:)
No, pa sva vstali, podrli rekord pri umivanju in oblacenju ter se spokali v avto. Pripravljena sem bila na dobro uro voznje...

Pa me je zafrknilo vse skupaj, v Ljubljani sva bili v pol ure! Ja, prav ste prebrali, ni vse tako crno... Mogoce je imela zadnje dni luna prste zraven.

Mateja, ti sporocam, da vem za tisto pot, a tako naredim ogromen ovinek...enkrat sva sli cez Sentjakob, kar je zame malo blizje, a prakticno ista lokacija (Slamca, Boccacio...) a do Siske je potem cez mesto kar dolga...Vseeno hvala:)

Sara uziva v vrtcu in nekaj casa bo se tako... Razmisljam itak zelo dolgorocno, a sem ze premislila. Ko dobim sluzbo, bo tole zelo poceni varstvo, ce pomislim, koliko kasirajo zasebne varuske (in tam ni nobenih subvencij)... Tako da sem (cez noc) dotuhtala, da je ta cena cisto primerna temu, kar Sara dobi v vrtcu. In valda je toliko drazje, ce se z vsakim otrokom ukvarjajo posebej. V bistvu je se poceni, ce pogledam s stalisca kot ekonomist: V normalnih skupinah poloznico placa 14-24 starsev, tu pa le sest. Kader pa je v razvojnem vrtcu precej vecji in bolj izobrazen (mislim v smeri, izobrazba je iste stopnje, le placo imajo glede na svoj naziv malce vecjo). Torej, nekje morajo prinesti noter.

Hvala za komentarje (na splosno vsem, ki kdajkoli komentirate,sem vesela da vem da berete:))
Pozdravcke!